Ένα σύνολο εργασιών με 10 έως 15 διαφορετικές τεχνικές που διορθώνουν, μαλακώνουν, σκληραίνουν, αλλάζουν το σχήμα, το βάρος,  τη πυκνότητα και την ελαστικότητα του σφυριού και επεμβαίνουν με πολλούς τρόπους στα ηχοχρώματα, την ομοιογένεια, τη διάρκεια, τον χτύπο, την ένταση και τον όγκο του πιάνου.

Εφαρμόζεται κυρίως στα σφυριά, στις χορδές του πιάνου και στα σημεία στήριξης και επαναλαμβάνεται σε τακτά διαστήματα. Είναι μία εξαιρετικά πολύπλοκη δουλειά που χρειάζεται ειδική εκπαίδευση και που διαρκεί από λίγα λεπτά (στα πλαίσια ενός κουρδίσματος) μέχρι πολλές ώρες (σε ανακατασκευές).

Μια δουλειά που για πολλούς μοιάζει «μαγική» και που στη βιομηχανία πιάνων πληρώνεται με τους ψιλότερους μισθούς. Ένα καλό voicing μπορεί να μεταμορφώσει ένα πιάνο.

Ένα μέτριο πιάνο μπορεί να γίνει καλύτερο ή αντίστροφα ένα εξαιρετικό πιάνο μπορεί να υποβαθμιστεί από ένα κακό voicing.

Voicing

Στο service ελέγχουμε το voicing  μέσα στα πλαίσια του κουρδίσματος. Αν ένα πιάνο έχει μείνει πολλά χρόνια χωρίς voicing τότε πιθανότατα θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος, υλικά και κόστος.

Έχουμε επίσης κάποια όρια μέσα στα οποία μπορούμε να παίξουμε με το voicing – να επιλέξουμε ανάμεσα σε ένα πιο εσωστρεφή βελούδινο χαρακτήρα  ή σε έναν πιο ανοιχτό, διάφανο και κρυστάλλινο ήχο. Χρειάζεται πολύ γνώση και πείρα για να διακρίνουμε τα όρια του πιάνου και να εκμεταλλευτούμε μέγιστα τις δυνατότητές του.

Το κύριο voicing γίνεται επάνω στο σφυράκι του πιάνου, Αυτό είναι σαν ένα μάλλινο αυγό που χτυπάει τη χορδή και αμέσως επιστρέφει. Εμείς φροντίζουμε να κρατήσουμε τον χρόνο επαφής στο ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου (ανάλογα με το πιάνο)- πιο πολύ και έχουμε ένα κλειστό και μαλακό ήχο, πιο γρήγορο και έχουμε ένα λαμπρό και σκληρό ήχο.

Το μάλλινο σφυρί με το παίξιμο συμπιέζεται και σκληραίνει η μύτη του, με την αλλαγή της υγρασίας μαλακώνει, με τα χτυπήματα χάνει μαλλί και βάρος, η μύτη του γίνεται επίπεδη από παραβολική κ.ο.κ. Φανταστείτε το σφυρί σα μία μπάλα του μπάσκετ στην οποία μπορούμε να επέμβουμε στην πίεση του αέρα, στο βάρος της μπάλας, στην υφή της εξωτερικής μεμβράνης, στην ελαστικότητα και στην καμπυλότητα.

ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΑΝΟΥ

ΧΟΡΔΙΣΜΑ

Η βασική και κύρια συντήρηση του πιάνου

Μάθετε εδώ περισσότερα.

ΡΕΓΟΥΛΑΡΙΣΜΑ

Είναι η ρύθμιση για τη καλή λειτουργία του μηχανισμού του πιάνου.

Μάθετε εδώ περισσότερα.

VOICING

Εξαιρετικά πολύπλοκη δουλειά που εφαρμόζεται κυρίως στα σφυριά.

Μάθετε εδώ περισσότερα.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!