Η βασική και κύρια συντήρηση του πιάνου περιλαμβάνει το χόρδισμα (ή κούρδισμα), το voicing (φωνητική) και το ρεγουλάρισμα.

Όταν λέμε κούρδισμα εννοούμε σε ένα βαθμό και υπόλοιπα δύο σε επίπεδο ελέγχου. Ένα πιάνο που συντηρείται τακτικά (βλ. φροντίδα του πιάνου) μας επιτρέπει να τα ελέγχουμε όλα σε μια επίσκεψη.

Χόρδισμα

Τα πιάνα είναι τα μόνα όργανα που δε μπορεί να τα κουρδίσει ο ίδιος ο πιανίστας, κι αυτό γιατί χρειάζεται ειδική εκπαίδευση και εξάσκηση που δεν είναι δυνατόν να την έχει.

Υπάρχουν σχολές κυρίως στις χώρες που κατασκευάζουν πιάνα, με εκπαίδευση 2-3 ετών απλώς για να ξεκινήσει κανείς με τα βασικά. Ακολουθεί μια μακρόχρονη περίοδος εξάσκησης που αργά και αξιοκρατικά οδηγεί τον τεχνίτη στα πιο βαθιά νερά της δουλειάς.

Το τεχνικό μέρος και η συντήρηση είναι αναπόσπαστο μέρος της δουλειάς και χρειάζεται προσωπική στάση ζωής για συνεχή εκπαίδευση και έρευνα σε ένα χώρο που οι απαιτήσεις συνέχεια ανεβαίνουν και που τα πιάνα συνέχεια βελτιώνονται σε ένα χώρο με ελάχιστη πληροφόρηση.

SERVICES

Προτιμάται το χόρδισμα με το αυτί. Τα μηχανήματα χορδίσματος είναι computer που προγραμματίζονται από ανθρώπους και δε μπορούν να σκεφτούν για να καλύψουν τις ανάγκες του κάθε πιάνου ξεχωριστά.

Το κάθε πιάνο έχει «δικό» του κούρδισμα- δύο διαφορετικά πιάνα ποτέ δε μπορούν να κουρδιστούν απόλυτα ίδια μεταξύ τους. Μπορούν όμως τα μηχανήματα να γίνουν πολύτιμα βοηθήματα στον τεχνίτη, αρκεί την τελευταία λέξη να την έχει το αυτί. Τέλος, είναι πολύ καλά εκπαιδευτικά βοηθήματα.

Η τελευταία γενιά (από το 1995 περίπου) από τα σύγχρονα ψηφιακά κουρδιστήρια έχουν προγραμματιστεί επάνω στη λογική του ανθρώπινου αυτιού, δηλαδή στο να συγκρίνουν ήχους και να μη χρησιμοποιούν συγκριτικά προκαθορισμένους από τη βάση δεδομένων τους. Αυτό βοήθησε στο να γίνουν αποδεκτά τα «μηχανικά κουρδίσματα», ένα εξασκημένο όμως αυτί μπορεί να καταλάβει τη διαφορά από το ακουστικό κούρδισμα: το πιάνο δίνει την εντύπωση ότι ανοίγει, ότι βρίσκει μία μαγική ισορροπία ανάμεσα στις σύμφωνες και τις παράφωνες αρμονικές και ότι βελτιώνονται ακόμη και η διάρκεια (sustain) και ο όγκος. Τέλος υπάρχει μία κοινή πεποίθηση ότι το ακουστικό κούρδισμα είναι και πιο σταθερό γιατί υπάρχει περισσότερη και πιο άμεση πληροφορία ανάμεσα στο αυτί και στο χέρι από ότι όταν μεσολαβεί το μάτι με μία οπτική πληροφορία

ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΑΝΟΥ

ΧΟΡΔΙΣΜΑ

Η βασική και κύρια συντήρηση του πιάνου

Μάθετε εδώ περισσότερα.

ΡΕΓΟΥΛΑΡΙΣΜΑ

Είναι η ρύθμιση για τη καλή λειτουργία του μηχανισμού του πιάνου.

Μάθετε εδώ περισσότερα.

VOICING

Εξαιρετικά πολύπλοκη δουλειά που εφαρμόζεται κυρίως στα σφυριά.

Μάθετε εδώ περισσότερα.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!