Η βασική και κύρια συντήρηση του πιάνου περιλαμβάνει το χόρδισμα (ή κούρδισμα), το voicing (φωνητική) και το ρεγουλάρισμα.

Σε κάθε επίσκεψη για κούρδισμα κάνουμε επιπλέον ένα βασικό voicing και ρεγουλάρισμα, που θεωρούνται απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία και ακουστική του πιάνου.

Χόρδισμα

Τα πιάνα είναι τα μόνα όργανα που δε μπορεί να κουρδίσει ο ίδιος ο πιανίστας, κι αυτό γιατί χρειάζεται ειδική εκπαίδευση και εξάσκηση που δεν είναι δυνατόν να έχει.

Υπάρχουν σχολές κυρίως στις χώρες που κατασκευάζουν πιάνα, με εκπαίδευση 2-3 ετών απλώς για να ξεκινήσει κανείς με τη βασική γνώση. Ακολουθεί μια μακρόχρονη περίοδος εξάσκησης που αργά και αξιοκρατικά οδηγεί τον τεχνίτη στα πιο βαθιά νερά της δουλειάς.

Το τεχνικό μέρος και η συντήρηση είναι αναπόσπαστο μέρος της δουλειάς και χρειάζεται προσωπική στάση ζωής για συνεχή εκπαίδευση και έρευνα σε ένα χώρο που οι απαιτήσεις συνέχεια ανεβαίνουν και που τα πιάνα συνέχεια βελτιώνονται.

SERVICES

Προτείνουμε το χόρδισμα με το αυτί. Τα μηχανήματα χορδίσματος είναι υπολογιστές που προγραμματίζονται από ανθρώπους και δε μπορούν να σκεφτούν για να καλύψουν τις ανάγκες του κάθε πιάνου ξεχωριστά.

Το κάθε πιάνο έχει δικό του κούρδισμα- δύο διαφορετικά πιάνα ποτέ δε μπορούν να κουρδιστούν απόλυτα ίδια μεταξύ τους. Τα ηλεκτρονικά κουρδιστήρια εμείς τα χρησιμοποιούμε στα πρώτα μαθήματα της εκπαίδευσης των μαθητών μας.
Η τελευταία γενιά από τα σύγχρονα ψηφιακά κουρδιστήρια έχουν προγραμματιστεί επάνω στη λογική του ανθρώπινου αυτιού, δηλαδή στο να συγκρίνουν ήχους και να μη χρησιμοποιούν συγκριτικά προκαθορισμένους από τη βάση δεδομένων τους. Αυτό βοήθησε στο να γίνουν αποδεκτά τα «μηχανικά κουρδίσματα», ένα εξασκημένο όμως αυτί μπορεί να καταλάβει τη διαφορά από το ακουστικό κούρδισμα: το πιάνο δίνει την εντύπωση ότι ανοίγει, ότι βρίσκει μία μαγική ισορροπία ανάμεσα στις σύμφωνες και τις παράφωνες αρμονικές και ότι βελτιώνονται ακόμη και η διάρκεια (sustain) και ο όγκος. Τέλος υπάρχει μία κοινή πεποίθηση ότι το ακουστικό κούρδισμα είναι και πιο σταθερό γιατί υπάρχει περισσότερη και πιο άμεση πληροφορία ανάμεσα στο αυτί και στο χέρι από ότι όταν μεσολαβεί το μάτι με μία οπτική πληροφορία.

ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΑΝΟΥ

ΧΟΡΔΙΣΜΑ

Η βασική και κύρια συντήρηση του πιάνου

Μάθετε εδώ περισσότερα.

ΡΕΓΟΥΛΑΡΙΣΜΑ

Είναι η ρύθμιση για τη καλή λειτουργία του μηχανισμού του πιάνου.

Μάθετε εδώ περισσότερα.

VOICING

Εξαιρετικά πολύπλοκη δουλειά που εφαρμόζεται κυρίως στα σφυριά.

Μάθετε εδώ περισσότερα.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!