Το ρεγουλάρισμα είναι η ρύθμιση για τη καλή λειτουργία του μηχανισμού του πιάνου.

Πρέπει να εξηγήσουμε ότι όλα τα πιάνα και ιδιαίτερα αυτά με ουρά είναι εξαιρετικά πολύπλοκα (πάνω από 10.000 κινητά μέρη) και κινούνται σε τόσο απόλυτα μεγέθη που συχνά δεν μετριούνται με όργανα αλλά με την ανθρώπινη αφή.

Τα εξαρτήματα του μηχανισμού είναι φυσικά υλικά (ξύλο, δέρμα, τσόχα, μπρούντζος)  και είναι επιρρεπή σε φθορά τριβής, σε σκέβρωμα, σε αλλαγή ελαστικότητας και τριβών, σε οξείδωση, διάβρωση και σε παραμόρφωση.

Ρεγουλάρισμα

Μέσα στο βασικό service που αφορά κυρίως το κούρδισμα ελέγχεται και το ρεγουλάρισμα. Ένα πιάνο που συντηρείται κανονικά (μία με δύο φορές το χρόνο) έχει τόση φθορά που καλύπτεται σε μία επίσκεψη και στο κόστος ενός κουρδίσματος. Διαφορετικά θέλει πολύ περισσότερο χρόνο, μέθοδο και υλικά και κοστίζει περισσότερο.

Υπάρχουν πάνω από 35 διαφορετικά βήματα (διαδικασίες) επί 88 πλήκτρα. Αρχίζουμε από το keyframe (βάση των πλήκτρων)  και καθώς προχωρούμε στο κεντρικό τμήμα του μηχανισμού (stack) και κατόπιν στα σφυριά συχνά ξαναγυρίζουμε σε προηγούμενα – ένα πλήρες ρεγουλάρισμα μπορεί να κρατήσει μέρες, στη συντήρηση όμως κάνουμε ένα ή δύο κάθε φορά και ελέγχουμε τα υπόλοιπα.

Τεχνικά το ρεγουλάρισμα γίνεται με απλά υλικά που έχουμε στη τσάντα, όπως χάρτινες και τσόχινες ροδέλες σε διάφορα μεγέθη, μικρούς άξονες, μαλλί, δέρμα, ελατήρια κ.λ.π. Σε κάθε σημείο ρύθμισης υπάρχουν «ρεγουλατόροι» που ρυθμίζονται, ή άξονες που κάμπτονται ή προσθήκη υλικών

ΜΑΘΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΑΝΟΥ

ΧΟΡΔΙΣΜΑ

Η βασική και κύρια συντήρηση του πιάνου

Μάθετε εδώ περισσότερα.

ΡΕΓΟΥΛΑΡΙΣΜΑ

Είναι η ρύθμιση για τη καλή λειτουργία του μηχανισμού του πιάνου.

Μάθετε εδώ περισσότερα.

VOICING

Εξαιρετικά πολύπλοκη δουλειά που εφαρμόζεται κυρίως στα σφυριά.

Μάθετε εδώ περισσότερα.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!