Μια παλιά Αυστριακή παροιμία λέει “πάρε παλιό βιολί και καινούργιο πιάνο”.

Πόσο σοφή και πραγματική, γιατί το πιάνο γερνάει όπως ο άνθρωπος… Όλα τα συστήματα φθίνουν σιγά σιγά με τρόπο που δεν φαίνεται άμεσα αλλά μέσα στο χρόνο. Το ηχείο καταρρέει από τις τεράστιες πιέσεις των χορδών (πλαστική παραμόρφωση) και από τις αλλαγές υγρασίας, όπως χαλαρώνει μια μεμβράνη σε ένα τύμπανο. Τα πλήκτρα φθείρονται από τη χρήση και τον χρόνο χάνοντας την ανταπόκριση, την ταχύτητα και την ομοιογένειά τους. Έτσι μετά από τη χρυσή ηλικία του πιάνου που διαρκεί 30-40 χρόνια, το πιάνο συνεχίζει να λειτουργεί αλλά παράγει περισσότερο κρότο αντί για μουσικό τόνο και τα πλήκτρα γίνονται δύσκαμπτα.

Αυτά τα χαρακτηριστικά μειώνουν την αξία των πιάνων, δυσαρεστώντας τους ιδιοκτήτες τους, ειδικά επειδή πριν 50-100 χρόνια η αγορά τους κόστιζε μια περιουσία και επειδή υπάρχει η πεποίθηση ότι το παλιό πιάνο παλαιώνει όπως ένα βιολί.

Με δεδομένη τη φθορά του παλιού πιάνου και με τα εξαιρετικά και φθηνά πιάνα που εισάγονται από Ασία, έχει αλλάξει η πλάστιγγα τα τελευταία χρόνια. Μέχρι πριν 10 χρόνια θα ήταν λογικό να επισκευάσει κανείς το παλιό του πιάνο, ένα πιάνο κατά κανόνα υψηλών προδιαγραφών όταν ήταν καινούργιο αλλά που τώρα με χαμηλότερο κόστος από μια γενική επισκευή αγοράζει κανείς αντίστοιχο καινούργιο.

Είναι εντυπωσιακό πως δένεται κανείς συναισθηματικά με το πιάνο του, καλό ή κακό, παλιό ή καινούργιο. Παρ’ όλα αυτά, μπορείτε να βρείτε σε αγγελίες πιάνα που πωλούνται από ιδιώτες. Προτιμήστε πιάνα όχι μεγαλύτερα των 20 ετών, ώστε να τα χαρείτε για άλλα τόσα.

Υπάρχει αγορά μεταχειρισμένου πιάνου στα καταστήματα (όπως και στο δικό μας) από πιάνα που εισάγονται μεταχειρισμένα από Ευρωπαϊκά, Γιαπωνέζικα ή Αμερικανικά σπίτια. Αυτά συλλέγονται από εταιρίες που τα προετοιμάζουν και τα εξάγουν προς πώληση. Τα ονομάζουν restored (επισκευασμένα) και συνοδεύονται από πιστοποιητικά /εγγυήσεις. Διαλέξτε πάλι τα πιο πρόσφατα -το καταλαβαίνετε από τον αύξοντα αριθμό- που προκαθορίζουν την ηλικία. Οι αριθμοί είναι καταχωρημένοι στο internet στις σελίδες της κάθε εταιρίας και στο βιβλίο “Piano Atlas” που έχουν όλοι οι τεχνίτες. Θυμηθείτε ότι στα restored pianos έχουν γίνει βασικά εργασίες καθαρισμού και στοιχειώδεις ρυθμίσεις που κάνουμε στο service. Άλλες εργασίες θα ανέβαζαν πολύ την τελική τιμή του πιάνου.

Σε ότι αφορά τα πιάνα με αξία αντίκας, ισχύει για πιάνα κατασκευασμένα πριν από το 1850, δηλαδή πριν πάρει το πιάνο τη σύγχρονή του μορφή και ενδιαφέρει χώρες στις οποίες υπάρχουν μουσεία μουσικών οργάνων και συλλέκτες, με την αντίστοιχη χρηματιστηριακή αξία.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΑΝΟ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΗΧΟΥ

Ένα απλοποιημένο βοήθημα για την εξερεύνηση του μουσικού τόνου.

Μάθετε εδώ περισσότερα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΚΤΡΟΥ

Η κίνηση του πλήκτρου είναι πιο σημαντική από τον πιανίστα από ότι ο ήχος.

Μάθετε εδώ περισσότερα.

ΗΧΕΙΟ

Το ηχείο (soundboard) είναι η καρδιά του οργάνου και το σημαντικότερο του μέρος.

Μάθετε εδώ περισσότερα.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ

Υπάρχει μια διάχυτη αποστροφή του κόσμου για τα πλαστικά εξαρτήματα. Λογικό αλλά…

Μάθετε εδώ περισσότερα.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!