Γιατί χρειάζεται φροντίδα ένα πιάνο;

Το πιάνο ζει για μια γενιά, κάτω από κανονικές συνθήκες, σαν αυτές δηλαδή στις οποίες ζει και ο άνθρωπος. Υγρασία, ακτινοβολίες, φθορά μικροοργανισμών, έλλειψη service και αμέλεια συντομεύουν πολύ τη ζωή του. Είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και τα συστήματά του χαλούν με τέτοιο τρόπο που δε φαίνεται από τη μια μέρα στην άλλη.

Για να μη συμβεί αυτό πρέπει να ξέρουμε τα εξής:

Καθάρισμα

Στα πλήκτρα:
Ποτέ ασετόν ή οινόπνευμα ή οξυζενέ. Μόνο υγρό βαμβακερό πανί σαπουνισμένο και καλά στυμμένο.

Στο έπιπλο:
Ποτέ χημικά καθαρισμού, υγρά τζαμιών, κρέμες για έπιπλα κλπ.

Ένα ελαφρά υγρό πανί και 2-3 φορές το χρόνο αλοιφή (το κερί) που γυαλίζουν το εξωτερικό των αυτοκινήτων (όχι το ταμπλώ).

Αυτή η αλοιφή είναι από φυσικά υλικά, εξαφανίζει τις γραμμές, τα σημάδια και τους λεκέδες και είναι αντιστατική, δηλαδή δεν πιάνουν οι δαχτυλιές και η σκόνη. Εσωτερικά μπορείτε να καθαρίσετε το πιάνο με την ηλεκτρική σκούπα στο κάτω μέρος, κάτω από τα πλήκτρα, ανοίγοντας το κάτω καπάκι.

Αφήστε το επάνω μέρος και το μηχανισμό για το χορδιστή σας.

Για τους κατόχους επαγγελματικών πιάνων με ουρά φυσικά οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες και ποικίλουν ανάλογα με τις ανάγκες, τη χρήση, το περιβάλλον, τη φθορά, την ποιότητα, ακόμα και το μέγεθος του πιάνου. Στη γλώσσα των τεχνιτών συστήνουμε μια ετήσια αποταμίευση του 1% της αξίας του πιάνου για μελλοντική συντήρηση.

Σ’ αυτήν την κατηγορία συστήνεται η τοποθέτηση ειδικού κλιματιστικού για πιάνα, το οποίο δίνει μακροζωία, σταθερότητα στον ήχο και στο τουσέ και μικρότερη ανάγκη για κούρδισμα.

Σκώρος

Ο υπ’ αριθμόν 1 εχθρός του πιάνου που είναι γεμάτο είναι γεμάτο μάλλινες τσόχες στο μηχανισμό του. Ο σκώρος τρώει το μαλλί και το καταστρέφει σιγά- σιγά. Το πρόβλημα υπάρχει έντονο στις πόλεις μας και σε όλα τα πιάνα.

Συνιστάται η καμφορά και η λεβάντα (το βότανο) που είναι  υγιεινή και αποτελεσματική. Θα τη βρείτε σε φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, μαγαζιά υγιεινής διατροφής και στη λαϊκή αγορά. Προσοχή στη ναφθαλίνη λόγω μεγάλης τοξικότητας.

Το αντισκωρικό τοποθετείται στο κάτω μέρος  του πιάνου, στο πάτωμα (κάτω από τα πλήκτρα) και όχι στο μηχανισμό πάνω από τα πλήκτρα. Το καπάκι ανοίγει πολύ εύκολα. Ο σκώρος δραστηριοποιείται από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο περίπου, γι αυτό τοποθετείστε αντίστοιχα το φρέσκο σκωροκτόνο σας, που δεν κρατάει πάνω από 4-5 μήνες.

Μη συγχέετε τον σκώρο με το σαράκι. Το σαράκι είναι αυτό που τρώει το ξύλο. Τέτοιο πρόβλημα υπάρχει μόνο στα νησιά της Νότιας Ελλάδας.

Τελικά, αν έχετε μονοκατοικία, να ελέγχετε περιοδικά το πιάνο σας για ποντίκια (λατρεύουν τα πιάνα). Αν μπει ένα στο σπίτι σας πάει κατ’ ευθείαν στο πιάνο κάτω από τις τρύπες των πεντάλ. Αν τα εντοπίσετε, υιοθετήστε μια γάτα από το δρόμο ή από φιλοζωικό σωματείο. Έχουν πολύ δυνατό ένστικτο κυνηγού και τα ποντίκια φεύγουν μόλις τη μυρίσουν! (Όταν φύγουν τα ποντίκια, κρατήστε τη γάτα).

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΑΝΟ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΗΧΟΥ

Ένα απλοποιημένο βοήθημα για την εξερεύνηση του μουσικού τόνου.

Μάθετε εδώ περισσότερα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΚΤΡΟΥ

Η κίνηση του πλήκτρου είναι πιο σημαντική από τον πιανίστα από ότι ο ήχος.

Μάθετε εδώ περισσότερα.

ΗΧΕΙΟ

Το ηχείο (soundboard) είναι η καρδιά του οργάνου και το σημαντικότερο του μέρος.

Μάθετε εδώ περισσότερα.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΑ

Υπάρχει μια διάχυτη αποστροφή του κόσμου για τα πλαστικά εξαρτήματα. Λογικό αλλά…

Μάθετε εδώ περισσότερα.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!