ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΗΧΟ ΤΟΥ ΠΙΑΝΟΥ
Για τα μουσικά όργανα υπάρχει διάχυτη η άποψη ότι «παλιό = καλό». Σχετικά σωστό για την οικογένεια των βιολιών αλλά όχι για τα πιάνα. Το πιάνο αυτοκαταστρέφεται κάτω από τις ίδιες του τις δυνάμεις, τις αλλαγές του καιρού και τη χρήση. Αυτά που κάνουν ένα βιολί καλύτερο στο χρόνο υπάρχουν και στα πιάνα, απλούστατα όλα τα υπόλοιπα που ευθύνονται για τη κατάρρευση είναι περισσότερα και εντονότερα. Πρώτα καταρρέει το ηχείο (αρμονική τράπεζα) όπως περίπου θα συνέβαινε με τη χαλάρωση της μεμβράνης ενός τυμπάνου. Ακολουθούν τα σημεία στήριξης των χορδών, η διαστολή του σκελετού (rim) και φυσικά η φθορά της μηχανής (action) του πιάνου. Στα 30 περίπου χρόνια της ηλικίας του, αρχίζει και γίνεται αντιληπτή μια συρρίκνωση του όγκου του ήχου αρχίζοντας από τη μείωση του forte.Στα αμέσως επόμενα χρόνια συνεχίζει ραγδαία η πτώση με παράλληλη σκλήρυνση του χτύπου και ελάττωση του βάθους. Τελευταία στη λίστα είναι η διάρκεια. Όσο για τα φάλτσα αυτά αρχίζουν νωρίτερα από οτιδήποτε άλλο και συνεχώς πληθαίνουν. Τα ακριβή χρονικά όρια έχουν σε μεγάλο βαθμό να κάνουν με το πόσο καλή ζωή έζησε ένα πιάνο (συνθήκες και μεταβολές υγρασίας και ακτινοβολίες), με τη χρήση και το service και με τη ποιότητα κατασκευής. Τα πιάνα είναι κατασκευασμένα για μια γενιά. Από εκεί και πέρα προοδευτικά παράγουν κρότο και όχι μουσικό τόνο, κάτι από το οποίο δεν ξεφεύγει κανένα αργά η γρήγορα. Ένα ξερό και δυνατό ΤΑΚ με ένα πολύ μικρό, στεγνό, άχρωμο, σύντομο και επίπεδο ήχο που ακολουθεί. Και εδώ ακριβώς φαίνεται η ανάγκη των πιανιστών για εκπαίδευση στην αξιολόγηση του ήχου του πιάνου, γιατί επενδύουν δυσανάλογα σε παλιά πιάνα. Τη τελευταία δεκαετία έγινε μαζική στροφή στο καινούργιο ή το «χειροποίητο» πιάνο (www.handmadepiano.eu) και για πρώτη φορά συρρικνώθηκαν πολύ τα εργαστήρια που επισκεύαζαν τα παλιά.
ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ VOICING:
Συντηρούμε τα πιάνα μέχρι τα 30, το πολύ τα 40 τους χρόνια. Από εκεί και πέρα ή πάμε σε αγορά καινούργιου ή τα ξανακάνουμε καινούργια με πλήρη ανακατασκευή (αλλαγή ηχείου κλπ.). Η συντήρηση εστιάζεται κυρίως στη φθορά της μηχανής του πιάνου. Αν μετά από χρόνια καταρρεύσει το ηχείο και το πιάνο χάσει τον ήχο του τότε δεν υπάρχει λόγος για περεταίρω δαπάνες στη μηχανή. Η συντήρηση βελτιώνει τις ατέλειες και την ανομοιογένεια στον ήχο και το πλήκτρο, δεν μπορεί όμως να κάνει το πιάνο καλύτερο από καινούργιο (με εξαίρεση μέτρια πιάνα που έφθασαν στον καταναλωτή «ανώριμα»). Η πλήρης ανακατασκευή (www.handmadepiano.eu) μπορεί να το ξανακάνει καινούργιο, μπορεί και να το αλλάξει αν αυτό είναι το επιθυμητό.
ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΠΙΑΝΩΝ:
Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα σε ένα πιάνο. Όπως έχουμε διάφορες ποικιλίες στο κρασί ανάλογα με την περίσταση για να συνοδεύσει ψάρι ή κρέας, για επιδόρπιο, για γλυκό…… έτσι και στο πιάνο έχουμε
Α. το καθαρόαιμο της κούρσας που είναι το μεγάλο concert grand πιάνο 9 ποδών -275 cm που είναι για μεγάλη αίθουσα που να μπορεί να σταθεί δίπλα σε ορχήστρα και σε πλήθος κόσμου με την μεγάλη απορρόφηση του ήχου. Εδώ ο ήχος είναι φυσικά με εξαιρετικά μεγάλο όγκο και δυνατό χτύπο. Ο κατασκευαστής ίσως θα θυσίαζε και λίγο από το βάθος και τη διάρκεια για να πετύχει περισσότερο από τα προηγούμενα και να δώσει αυτό που λέμε «προβολή», δηλαδή ένα διάφανο και σταθερό ήχο που «στέκεται» στην αίθουσα και ακούγεται καλύτερα μακριά από ότι κοντά στο πιάνο. Το τίμημα για όλα αυτά είναι ένα όργανο με επιθετικό ήχο, με δύσκολο πιανίσσιμο, με δυσανάλογα μεγαλύτερη ενέργεια στην αριστερή πλευρά, με πιο απαιτητικό πλήκτρο. Δεν θα παίρναμε φυσικά ένα αυτοκίνητο αγώνων για να πάμε μια βόλτα στην παραλία!
Β. το «μικρό» concert grand που κάνει ότι το παραπάνω αλλά για μικρότερες αίθουσες και ορχήστρες με μήκος γύρω στα 8 πόδια – 235 με 240 cm.
Γ. Το πιάνο στα 7 πόδια, γύρω στα 210 με 215 cm (όπως θα προσέξατε τα πιάνα μετρούνται σε πόδια, όπως τα τραπεζάκια του πινκ-πονκ). Για πολλούς (και εμένα μαζί) είναι το τέλειο μέγεθος. Ιδανικό για ερμηνεία ,συνοδεία , ηχογράφηση, μουσική δωματίου, μικρή αίθουσα (όπως είναι οι περισσότερες). Έχει τις απόλυτες ισορροπίες και είναι φιλικό στον πιανίστα με το καλύτερο δυνατό πλήκτρο λόγω φυσικού μεγέθους και αδράνειας.
Δ. Πιάνα από 6 πόδια και κάτω (μικρότερα από 185 cm). Ανήκουν στην οικονομική κατηγορία όπου οι κατασκευαστές δεν βάζουν και ότι καλύτερο και προορίζονται για μελέτη με την λογική ότι όσο μικρότερο τόσο χειρότερο. Τέλος, πέρα από το φυσικό μέγεθος, το «χειροποίητο πιάνο» μας δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να «ράψουμε το κουστούμι» στα μέτρα μας. Μπορούμε αν θέλουμε να σχεδιάσουμε ένα όργανο και να κατευθύνουμε την κατασκευή έτσι ώστε να πετύχουμε έναν ήχο μπαρόκ (βελούδινο, ήπιο και γεμάτο χρώματα) ή έναν ήχο jazz με πιο ερεθιστικό χτύπο ή έναν μοντέρνο επιθετικό ήχο με κυρίαρχες ψιλές αρμονικές κ.ο.κ. Αντίστοιχα και η μηχανή πρέπει να συνεργάζεται με τους ακουστικούς τύπους πιάνων με την ανάλογη διαδρομή πλήκτρου, γεωμετρία , μάζα και τύπο σφυριού κλπ.
Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΠΙΑΝΟΥ ΣΗΜΕΡΑ:
Για πρώτη φορά στα τελευταία 150 χρόνια η αγορά του πιάνου άρχισε να μοιάζει με την αγορά του βιολιού: από τη μια μεριά το φθηνό μαζικό πιάνο και από την άλλη το χειροποίητο κατά παραγγελία από μικρά εργαστήρια. Φθηνό και μαζικό δεν σημαίνει κακό. Τα τελευταία 10 χρόνια τα Ασιατικά πιάνα εξελίχθηκαν τόσο πολύ που έγιναν ασυναγώνιστα στη σχέση τιμής – ποιότητας. Δεν βρίσκεις πια σκουπίδια και όλα είναι πάνω του μετρίου με λίγα από αυτά πραγματικά να ξεχωρίζουν και να πλησιάζουν στη ποιότητα των παλιών καλών Γερμανικών πιάνων. Τα Ευρωπαϊκά πιάνα συνεχίζουν να είναι αποκομμένα από τα Αμερικάνικα και αντιστρόφως, όπως γίνονταν πάντα. Αυτό που για εμάς έχει περισσότερο ενδιαφέρον είναι η πορεία και η «μόδα» του ήχου στις αλλαγές της αγοράς: Ο ήχος του πιάνου είχε φθάσει στο ζενίθ του στη περίοδο του μεσοπολέμου (1920-1935). Μετά το 1950 η παγκόσμια προσπάθεια εστιάστηκε στο να βγαίνουν τα πιάνα γρηγορότερα και φθηνότερα αλλά όχι καλύτερα. Η χαριστική βολή δόθηκε από γνωστούς κατασκευαστές της Άπω Ανατολής που με πολύ επιθετικό μάρκετινγκ, με χαμηλές τιμές και ένα πιάνο σταθερό, με ικανοποιητικό όγκο και καλό πλήκτρο, καθιέρωσαν σαν στάνταρ καλό ήχο τον δικό τους ήχο. Αυτός είναι ένας επιθετικός, σκληρός και στεγνός ήχος με περιορισμένα ηχοχρώματα και δύσκολο pp. Βέβαια πολλοί δεν θα συμφωνήσουν, ακόμη και άνθρωποι της δουλειάς και όχι άδικα γιατί δεν είχαν την τύχη να διασταυρωθούν με ένα φίνο πιάνο σαν αυτά που περιγράφονται παραπάνω. Και πώς κανείς να κρίνει ένα πιάνο της περιόδου 1920-30 από τη στιγμή που σίγουρα έχει γεράσει και έχει χάσει τον ήχο του; Αυτό το κάνουν μόνο οι πολύ μυημένοι ανακατασκευαστές που εκτιμούν τον αρχικό ήχο ανάλογα με τον τρόπο που φθείρεται στον χρόνο. Η τέλεια όμως εμπειρία είναι να διασταυρωθεί κανείς με ένα «χειροποίητο» πλήρως ανακατασκευασμένο καλό πιάνο. Δύσκολο γιατί τα μεγέθη είναι ακόμη πολύ μικρά και τα δείγματα σπάνια, περιμένουμε όμως σύντομα να μπουν πολύ περισσότερα εργαστήρια στο παιχνίδι και να γίνει η σίγουρη επιλογή για όργανα ψηλού επιπέδου..