ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΜΗΧΑΝΗΣ
Κλαβιέ, whippens, σφυριά, βάρος, σιωπητήρες, πεντάλ.
Μάθετε εδώ περισσότερα.
Η επισκευή ακολουθεί τη συντήρηση μετά από χρόνια χρήσης.
Ένα καλοσυντηρημένο πιάνο θα αργήσει να χρειαστεί επισκευή αλλά είναι αναπόφευκτη γιατί κάποια στιγμή η φθορά του χρόνου και της χρήσης στα πλήκτρα, τα σφυριά, τις κάψουλες, τις χορδές θα τα οδηγήσει σε αντικατάσταση.
Η επισκευή του κλαβιέ αφορά την τοποθέτηση καινούργιων κουζινέτων (bushings), ευθυγράμμιση του σκελετού των πλήκτρων, επαναπροσδιορισμό του βάρους του πλήκτρου, αλλαγή των καρφιών στήριξης, λείανση και γυάλισμα των capstans, λείανση glidbolts, καθάρισμα/λίπανση του keybed και γυάλισμα/αλλαγή της επιφάνειας των πλήκτρων.
Ακολουθούμε πάντα την οικονομική λογική σε ότι κάνουμε. Πρέπει να σταθμίσουμε προσεκτικά τις δυνατότητες του πιάνου και να κάνουμε τόσα περισσότερα με όσο λιγότερο κόστος για πραγματικά αποτελέσματα. Ταυτόχρονα προσέχουμε το σωστό χρονισμό, δηλαδή δεν κάνουμε επισκευές σε ένα πολύ γερασμένο πιάνο που έχει περάσει την ημερομηνία λήξης του.
Διευκρινίζουμε ότι το ελεφαντόδοντο στα πλήκτρα έπαψε να χρησιμοποιείται περίπου στα μισά του 20ου αιώνα. Τα παλιά πλήκτρα δεν έχουν αξία. Το ελεφαντόδοντο απαγορεύτηκε το 1975 έχοντας κρατήσει λίγα νόμιμα και ακριβά καινούργια καταγεγραμμένα αποθέματα. Επίσης κυκλοφόρησαν αρκετές νόμιμες ποσότητες μαμούθ από τη Σιβηρία με παρόμοια χαρακτηριστικά και κόστος. Σήμερα το ελεφαντόδοντο και ο έβενος για τα μαύρα πλήκτρα είναι απόλυτα απαγορευμένο στις ΗΠΑ ακόμη και για κατοχή.
Εναλλακτικά παρουσιάστηκε το κόκκαλο αγελάδας (από τον μηρό) και το μίνεραλ που γίνεται από φυσικά ορυκτά με πολύ χαμηλότερο κόστος. Η ζήτηση του ελεφαντόδοντου είχε κυρίως να κάνει με την ανάγκη του πιανίστα να μην ιδρώνει και να μη αναπτύσσονται ενοχλητικά στατικά φορτία στο ακρυλικό πλήκτρο. Τα φυσικά υλικά είναι αγώγιμα, δεν γλιστράνε και δίνουν μια ευχάριστη αίσθηση στο τόσο ευαίσθητο άκρο του δάχτυλου του σολίστα.
Σήμερα όλα τα πιάνα καλύπτουν τα πλήκτρα τους με ακρυλικό, εκτός από μεμονωμένες ειδικές παραγγελίες. Εμείς χρησιμοποιούμε κυρίως πιστοποιημένο ελεφαντόδοντο ή κόκκαλο για τα άσπρα και έβενο για τα μαύρα.
Πολύ σημαντικό το κεντρικό κομμάτι του μηχανισμού και συχνά παραμελημένο. Έχει πολλά σημεία που χρειάζονται προσοχή και παίζουν θεμέλιο ρόλο στη κίνηση του πλήκτρου. Τα whippens είναι διπλωμένοι μοχλοί (επιτρέπουν στο πλήκτρο να είναι 5 φορές πιο κοντό) και ταυτόχρονα έχουν την περίφημη επιταχυνόμενη κίνηση. Έχουν ακόμη τον σχεδιασμό του αρχικού εφευρέτη Erar – 1825 για το οποίο κέρδισε τον τίτλο ενός από τα πιο εξυπνότερους μηχανικούς στην ιστορία της τεχνολογίας.
Πολλά παράλληλα συστήματα whippens έχουν εξελιχθεί από τότε αλλά κανένα δεν επικράτησε. ‘Έχουν επίσης παρουσιαστεί παραλλαγές του βασικού συστήματος με βοηθητικά ελατήρια (whippen assist springs), με μαγνήτες, με περιστρεφόμενα ρολά, με ράβδους πίεσης και πολλά άλλα. Εμείς παραμένουμε πιστοί στο κλασσικό whippen από επιλογή γιατί αποδείχθηκε στον χρόνο ότι δεν υπάρχει καλύτερο.
Υπάρχει όμως μεγάλη διαφορά στην εφαρμογή. Το ίδιο κλασσικό design μπορεί να δώσει ένα μέτριο πλήκτρο ή ένα εξαιρετικό πλήκτρο. Η γνώση για τη καλύτερη δυνατή γεωμετρία είναι ελάχιστα καταγεγραμμένη και ο τεχνίτης καλείται να ερευνήσει και να πειραματιστεί. Ανακαλύπτουμε πιάνα από τη χρυσή εποχή του μεσοπολέμου που κρύβουν μέσα τους μια καταπληκτική ευφυΐα και ικανότητα των παλιών τεχνιτών που δεν αρχειοθετήθηκε και που επιβεβαιώνει το κλειστό χαρακτήρα των κατασκευαστών.
Προφανώς είναι κατανοητό ότι σε μία επισκευή έχουμε να κάνουμε με πολύ μικρά, ευαίσθητα και σημαντικά μεγέθη. Για αυτό όταν έχουμε εκτεταμένη φθορά συχνά επιλέγουμε τη λύση της συνολικής αλλαγής των whippens.
Υπάρχει όμως εξέλιξη σε ότι αφορά τα υλικά: πολύ πρόσφατα παρουσιάστηκαν καινούργιας τεχνολογίας εξαρτήματα που αντικαθιστούν τα φυσικά –δέρμα, ξύλο, μαλλί, μπρούντζο με τραβηγμένα ανθρακονήματα, με πλαστικά ABS, με αγώγιμα θερμοπλαστικά, τεχνητό δέρμα και ανοξείδωτο ατσάλι. Είμαστε πιστοί υποστηρικτές της εταιρίας WESSEL, NICKEL & GROSS που κατά τη γνώμη μας έχουν κάνει πολλά βήματα μπροστά στην εξέλιξη των μηχανών πιάνου. Γενικά υπάρχει μία χρονοκαθυστέρηση στην αποδοχή καλών καινούργιων ιδεών στο συντηρητικό κόσμο του πιάνου, εμείς όμως μετά από πολλές δοκιμές και συγκριτικά τεστ έχουμε δει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στα πιάνα μας.
Τέλος πρέπει να σεβαστούμε και τον τρόπο –τη συμπεριφορά όλων των γνωστών πιάνων που θα συναντήσει σε σκηνές συναυλιών, σε ηχογραφήσεις και σε σχολές: αυτό που είναι θαυμάσιο με αυτά τα καινούργια υλικά είναι ότι δεν χρειάζονται προσαρμογή από τον πιανίστα, δουλεύουν επάνω στη κλασσική κίνηση αλλά καλύτερα. Έχουν περισσότερο από όλα: ομοιογένεια, σταθερή απόδοση, καλύτερο λεγκάτο, γρηγορότερη επανάληψη και απίστευτο έλεγχο και λεπτομέρεια στην κίνηση, ειδικά στις χαμηλές δυναμικές. Και το μεγάλο bonus για τον τεχνίτη: ένα πλήκτρο που αντέχει πολύ περισσότερο στον χρόνο, χρειάζεται λιγότερο service και δεν επηρεάζεται από τις αλλαγές του καιρού.
Επιλέγουμε σφυριά ψυχρής πρέσας, χωρίς λεύκανση (με το φυσικό τους λίπος), σε επιλογή βάρους σύμφωνα με τον σχεδιασμό του πιάνου και σε μια μέση πυκνότητα ανάμεσα στο (voice up και voice down), δηλαδή να μπορεί να βρεθεί η μέγιστη απόδοση με ελάχιστο τρύπημα και χημικά.
Ξεκινάμε πάντα με πυρήνα καρυδιάς και χωρίς καμία διαμόρφωση. Δημιουργούμε σταδιακά το μήκος, το τρύπημα, το tapering, το tailing και το coving, προσέχοντας πάντα να είμαστε μέσα στις προδιαγραφές βάρους και κυρίως να μην αποκλίνουμε πάνω από 0.2 gr σε διαδοχικά σφυριά.
Ταυτόχρονα αλλάζουμε όλο το top action, δηλαδή κάψουλες, μπαγκέτες και rollers (knuckles). Είναι τόσο σημαντικά όλα αυτά τα εξαρτήματα που ποτέ δεν αλλάζουμε μόνο τα σφυριά.
Ακολουθεί η τελική ρύθμιση βάρους και το πλήρες εργοστασιακό voicing.
Τελευταία και από τις πιο δύσκολες ακολουθεί η επισκευή των σιωπητήρων που εκτός από την αλλαγή της τσόχας, συχνά οδηγεί στην πλήρη αλλαγή τους. Επίσης συχνά βελτιώνουμε ή αλλάζουμε τη πίσω μηχανή των σιωπητήρων back action).
Αλλάζονται όλα τα σημεία τριβής. Επανατοποθετούνται με ακρίβεια μισού πεντάλ όλα τα φρένα, τα ελατήρια και τα φρένα.
Προστίθεται τρίτο πεντάλ (σοστενούτο) όταν αυτό λείπει.
Κλαβιέ, whippens, σφυριά, βάρος, σιωπητήρες, πεντάλ.
Μάθετε εδώ περισσότερα.
Η επισκευή (ή ανακατασκευή) του κυρίως – ακουστικού μέρους του πιάνου.
Μάθετε εδώ περισσότερα.
Στο έπιπλο του πιάνου
Μάθετε εδώ περισσότερα.