ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Πλήρες Βιογραφικό.
Μάθετε εδώ περισσότερα.
Όλα τα ηχοχρώματα, η δυναμική και η ερμηνεία περνούν από τον απλό διακόπτη-πλήκτρο που στην πραγματικότητα το μόνο που κάνει είναι να παίξει σιγά ή δυνατά, αργά ή γρήγορα. Γι’ αυτό το πιάνο είναι δύσκολο, γιατί ο πιανίστας με αυτά τα λίγα εκφραστικά μέσα πρέπει να ανταγωνιστεί τα άλλα έγχορδα όπου ο ερμηνευτής αγγίζει τις χορδές με τα χέρια σε μια τεράστια παλέτα έκφρασης: σκληρό/μαλακό, βιμπράτο, τρέμολο, πιτσικάτο, φλαουτάτο, γκλισάντο, λεγκάτο…
Το πιάνο είναι ένα ιδιαίτερο, μοναδικό όργανο που είναι ταυτόχρονα μηχάνημα και μουσικό όργανο. Ο τεχνίτης του πιάνου πρέπει σε ένα βαθμό να είναι μηχανικός, μηχανουργός, σχεδιαστής κτλ. Η αξιολόγηση του πιάνου γίνεται χωριστά και στα δύο του συστήματα: στο μπροστινό (τη μηχανή) και στην πλάτη (το μουσικό όργανο). Ένα εξαιρετικό πιάνο πρέπει να έχει εξαιρετικά και τα δύο του συστήματα. Όταν όμως σε έναν πραγματικό κόσμο δεν μπορούμε να έχουμε και τα δύο, ο πιανίστας προτιμάει ένα εξαιρετικό πλήκτρο (μηχανή) και ένα μέτριο ήχο (μουσικό όργανο) από το αντίστροφο. Αυτό εξηγείται επειδή το πολύπλοκο πλήκτρο (9.000 εξαρτήματα για όλη τη μηχανή) είναι αυτό που μεταφέρει την κίνηση του χεριού στη χορδή και υπεύθυνο για την ερμηνεία. Αυτή η φαινομενικά απλή κίνηση ενός πλήκτρου που ανεβοκατεβαίνει περίπου 10 mm είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και τεχνικά δύσκολη. Σχεδιάστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και λίγο πολύ παραμένει η ίδια μέχρι σήμερα. Θεωρήθηκε από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις στην παγκόσμια ιστορία (διπλή επανάληψη του Εράρ, 1826).
Η ποιότητα λοιπόν του πλήκτρου δεν αφορά κάποια ιδιαίτερη κατασκευή αλλά τον τρόπο, την ποιότητα και τη λεπτομέρεια επάνω σε αυτή την αρχική εφεύρεση. Στα σεμινάριά μας δίνουμε βασικά στοιχεία που βοηθούν τον εκτιμητή στην αξιολόγηση του πλήκτρου, δηλαδή στοιχεία γύρω από το βάρος, την επανάληψη, την ταχύτητα, το pp, τον έλεγχο κ.ο.κ
Έτσι αντιμετωπίζουμε το εξής παράδοξo: αφενός χρησιμοποιούμε την κλασσική αρχιτεκτονική με την οποία χτίζονται όλοι οι μηχανισμοί και αφετέρου καλούμαστε να τοποθετήσουμε τα γνωστά εξαρτήματα με τη καλύτερη δυνατή γεωμετρία και εφαρμογή. Τα ίδια εξαρτήματα μπορούν να δώσουν ένα μέτριο πλήκτρο η ένα άριστο πλήκτρο, διαφορές που βρίσκουμε στα περισσότερα πάνα ανεξάρτητου κόστους.
Εδώ δύσκολα μπορούμε να περιγράψουμε τη μέθοδο και τα υλικά γιατί αφορά ένα εξαιρετικά πολύπλοκο αντικείμενο. Υπάρχει πολύ λίγη καταγεγραμμένη γνώση και οι κατασκευαστές καλούνται να αφιερώσουν πολλές ώρες στη κατασκευή, να ερευνήσουν, να ανταλλάξουν ιδέες και να μελετήσουν τα πολύ καλά πιάνα. Το άριστο πλήκτρο ελευθερώνει τα χέρια του πιανίστα στην ερμηνεία, αλλά ταυτόχρονα συμβαδίζει με το ακουστικό μέρος του πιάνου όταν η «συνταγή» είναι σωστή (matching) και έτσι έμμεσα και άμεσα παίζει και πολύ σημαντικό ρόλο στον ήχο.
Πλήρες Βιογραφικό.
Μάθετε εδώ περισσότερα.
Σε τί διαφέρει ένα καλό από ένα άριστο πιάνο;
Μάθετε εδώ περισσότερα.
Ένα απλοποιημένο βοήθημα για την εξερεύνηση του μουσικού τόνου.
Μάθετε εδώ περισσότερα.
Η κίνηση του πλήκτρου είναι πιο σημαντική για τον πιανίστα από ότι ο ήχος.
Μάθετε εδώ περισσότερα.
Το ηχείο (soundboard) είναι η καρδιά του οργάνου και το σημαντικότερο μέρος του.
Μάθετε εδώ περισσότερα.
Υπάρχει μια διάχυτη αποστροφή του κόσμου για τα πλαστικά εξαρτήματα. Λογικό αλλά…
Μάθετε εδώ περισσότερα.