ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
Πλήρες Βιογραφικό.
Μάθετε εδώ περισσότερα.
Είναι το πιάνο που έχει ένα μοναδικό κλαβιέ στα χέρια του πιανίστα, ένα μοναδικό ήχο στο είδος και την εποχή της μουσικής που θα παίξει και μια μοναδική αισθητική στα μάτια του. Το πιάνο που κατασκευάζεται στο χέρι είναι ελεύθερο να ακολουθήσει όποια από τις πολλές επιλογές που θα συνθέσουν τη τελική προσωπική συνταγή του καλλιτέχνη. Δίνει επιλογές ανάμεσα σε ένα κλασσικό, ρομαντικό, σύγχρονο και σε ένα jazz πιάνο – ανάμεσα σε ένα πιάνο σκηνής (stage piano), σε ένα για μουσική δωματίου (chamber music) ή σε ένα πιάνο για ηχογράφηση.
Το χειροποίητο πιάνο κατασκευάζεται με γνώμονα τη διαδικασία παραγωγής (process orientated building). To ξύλο είναι ένα «ζωντανό» υλικό και ανταποκρίνεται διαφορετικά σε κάθε περίπτωση – το κάθε βήμα μας καθοδηγεί στο επόμενο. Έτσι καλούμαστε να διαχειριστούμε διαφορετικά τα φορτία των χορδών, τη καμπυλότητα, τη σκληρότητα, την αυξομείωση πάχους και πολλά άλλα.
Το χειροποίητο πιάνο είναι παιδί ενός μικρού εργαστηρίου όπου λίγοι τεχνίτες καλούνται να κάνουν πολλαπλό έργο ελέγχοντας άμεσα όλους τους κρίκους της αλυσίδας παραγωγής περιορίζοντας τις πιθανότητες για τον «αδύναμο κρίκο». Αντίθετα όλα τα γνωστά πιάνα είναι παιδιά της μεγάλης βιομηχανίας όπου είναι αδιανόητο να αλλάξεις έστω και μια βίδα στη γραμμή παραγωγής.
Τα εργαστήρια που παράγουν το χειροποίητο πιάνο σήμερα είναι ελάχιστα παγκοσμίως και παράγουν ένα με τρία πιάνα τον χρόνο στην καλύτερη περίπτωση. Περιμένουμε όμως σύντομα να γίνουν πολλά και να καλύψουν το κενό στην αγορά πιάνων ψηλών απαιτήσεων όπως εξάλλου γίνονταν από πάντα με το χειροποίητο βιολί, το τσέλο κλπ. όπου ο βιολιστής πήγαινε σε ένα από τα γνωστά κέντρα με εργαστήρια κατασκευής χειροποίητων βιολιών όπου ένας τεχνίτης δουλεύει επίπονα στην κατασκευή ενός οργάνου επί ένα χρόνο.
Είναι μία συναρπαστική διαδικασία που μας προκαλεί να ξεπεράσουμε το προηγούμενο πιάνο με το επόμενο και μας εμβαθύνει στα μυστικά αυτού του οργάνου που ποτέ δεν καταγράφηκαν. Έτσι επαληθεύεται η κοινή πεποίθηση ότι η εξέλιξη του πιάνου σταμάτησε περίπου στο τέλος του 19ου αιώνα, όταν τα μικρά εργαστήρια γιγαντώθηκαν σε μεγάλη βιομηχανία.
Λέγεται ότι από τότε τα πιάνα κατασκευάζονται μόνο γρηγορότερα και φθηνότερα.
1η ΕΠΙΛΟΓΗ
Να χρησιμοποιήσουμε έναν καινούργιο μεταλλικό σκελετό (frame), μια καινούργια κάσα/περιμετρικό ξύλινο σκελετό (rim) και να κατασκευάσουμε όλα τα ζωτικά μέρη του οργάνου:
2η ΕΠΙΛΟΓΗ
Να χρησιμοποιήσουμε έναν μεταλλικό σκελετό και μια κάσα από ένα παλιό πιάνο και τα υπόλοιπα όπως στην επιλογή 1.
Ο παλιός μεταλλικός σκελετός είναι το μόνο κομμάτι ενός παλιού πιάνου που αντί να φθείρεται γίνεται καλύτερο στον χρόνο. Το μέταλλο σταθεροποιείται, αντισταθμίζει τις εσωτερικές του πιέσεις και η σκληρότητα του βελτιώνεται.
Και παρόλο που προέρχεται από ένα άλλο πιάνο μας δίνει τον χώρο να σχεδιάσουμε ένα καινούργιο πιάνο στα μέτρα μας.
3η ΕΠΙΛΟΓΗ
Να κατασκευάσουμε ένα καινούργιο πιάνο ακριβές αντίγραφο του παλιού.
Αποσυναρμολογώντας το παλιό πιάνο συλλέγουμε αρκετές πληροφορίες για να γνωρίζουμε με μεγάλη ακρίβεια πως θα αντιγράψουμε πιστά το ίδιο ακόμη και σε αόρατα μεγέθη. Παράλληλα έχουμε στη διάθεσή μας ιστορικά υλικά που ακόμη κατασκευάζονται για τέτοια πιάνα, όπως χορδές χαμηλής τάσης, μικρά ελαστικά σφυριά κλπ.
Αυτή η επιλογή προτιμάται από μουσεία και ειδικούς συλλέκτες κυρίως διότι αυτά τα πιάνα έχουν περισσότερο ιστορικό ενδιαφέρον. Διαθέτουν πολύ ενδιαφέροντα ηχοχρώματα αλλά δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα σύγχρονα πιάνα σε όγκο, δυναμικές και ταχύτητες.
Πλήρες Βιογραφικό.
Μάθετε εδώ περισσότερα.
Σε τί διαφέρει ένα καλό από ένα άριστο πιάνο;
Μάθετε εδώ περισσότερα.
Ένα απλοποιημένο βοήθημα για την εξερεύνηση του μουσικού τόνου.
Μάθετε εδώ περισσότερα.
Η κίνηση του πλήκτρου είναι πιο σημαντική από τον πιανίστα από ότι ο ήχος.
Μάθετε εδώ περισσότερα.
Το ηχείο (soundboard) είναι η καρδιά του οργάνου και το σημαντικότερο του μέρος.
Μάθετε εδώ περισσότερα.
Υπάρχει μια διάχυτη αποστροφή του κόσμου για τα πλαστικά εξαρτήματα. Λογικό αλλά…
Μάθετε εδώ περισσότερα.