10 Μαρ

Εκπαιδευτική εκδρομή Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στο Εργαστήριο πιάνων μας

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2017, εκπαιδευτική εκδρομή του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου στο Εργαστήριο Χειροποίητου Πιάνου και Λατέρνας του Πάνου Ιωαννίδη, στην Νέα Γωνιά Χαλκιδικής. Το εργαστήριο του Ιωαννίδη είναι το μοναδικό στην Ελλάδα και από τα ελάχιστα στην Ευρώπη τα οποία κατασκευάζουν χειροποίητα πιάνα και λατέρνες.

Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν τα στάδια της κατασκευής τόσο του πιάνου όσο και της λατέρνας, καθώς επίσης και το ιστορικό των οργάνων. Συζητήθηκε η σχέση των ερμηνευτών με τα όργανά τους και η άμεση και καταλυτική σύνδεση της κατασκευής ενός οργάνου με την επιτελεστική του πρακτική. Επιπλέον, οι φοιτητές ενημερώθηκαν για ζητήματα που αφορούν στον τρόπο παραγωγής του ήχου και στην σπουδαία σημασία που αυτός έχει, τόσο ως φυσικό φαινόμενο όσο και ως καλλιτεχνικό γεγονός.

Η εκδρομή διοργανώθηκε από το Εργαστήριο για το Λαϊκό Πιάνο που δημιουργήθηκε από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, από τον Πανεπιστημιακό Υπότροφο του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, Νίκο Ορδουλίδη. Συμμετείχαν περί τους 38 φοιτητές οι οποίοι αναχώρησαν από την Άρτα στις 8.30 το πρωί του Σαββάτου και επέστρεψαν ξημερώματα Κυριακής.

Αναδημοσίευση από το www.teiep.gr